Kako radi sifon u WC šolji?

U oblikovani deo WC šolje ključan je za njeno ispiranje. Kada voda iz rezervoara ulazi u U oblikovani deo, pomaže joj gravitacijada stvori sifon koji transportuje sadržaj šolje pomoću gravitacije.

Prilikom ispiranja, 2 galona vode brzo ulazi pre nego što se pritisak promeni i vazduh ulazi, prekidajući sifon i stvarajući karakterističan "klokotavi zvuk".

Sifonska cev

Sifonska cev WC šolje je invertovana cev u obliku slova "U" koja povezuje šolju (gornji rezervoar) sa kanalizacijom (donji rezervoar). Prilikom ispiranja, voda iz rezervoara brzo prelazi preko ovog zamka u obliku slova U u silaznu cev gde je gravitacija i pritisak pare od dva galona tečnosti prisiljavaju naniže, sifonirajući otpad prema odvodu.

Naučnici se dugo spore o tome kako sifoni funkcionišu, s većinom saglasnih da su atmosferski pritisak i kohezivne veze tečnosti ključni faktori. Kada tečnost počne da teče niz dugi deo i stvori parcijalni vakuum iza sebe, gura je prema gore kroz jedan od tri kanala dok se ne isprazni iz kontejnera, dok se ne izjednače nivoi vode ili dok vazduh ne uđe u jednu ili obe kratke noge, ili dok gravitacija ne preuzme i povuče je nazad do izlaza.

Sifonski mlazevi

Sifonska cev WC šolje je invertovana cev u obliku slova "U" koja povezuje šolju (gornji rezervoar) sa kanalizacijom (donji rezervoar). Prilikom ispiranja, voda iz rezervoara brzo prelazi preko ovog zamka u obliku slova U u silaznu cev gde je gravitacija i pritisak pare od dva galona tečnosti prisiljavaju naniže, sifonirajući otpad prema odvodu.

Eksperimentisanje sa ovim mlazevima je jednostavno: sipajte čašu vode u WC šolju i posmatrajte kako nivo lagano raste, ali ne dovoljno da potpuno napuni sifonsku cev.

Sipanje mešavine sirćeta i sode bikarbone u rezervoar WC šolje i četkanje svih mlaznica četkom pomoći će da se tokom vremena očisti od mineralnih naslaga. Iako možda postoje i druge efikasne čistilice, ova je sigurna i relativno ekonomska.

S - Oblik "zamke "

Zakrivljeni oblik zamke u obliku slova S šolje stvara rezervoar vode koji deluje kao brana protiv prodiranja bakterija i neprijatnih mirisa u vašu kupaonicu, istovremeno sprečavajući kanalizacijske gasove da uđu u vaš dom. Ovaj mali rezervoar takođe pomaže u sprečavanju zadržavanja kanalizacijskih gasova u vašem domu.

Kada voda iz rezervoara brzo teče niz odvod, ona puni sifonsku cev u obliku slova S montiranu na zadnjem delu vašeg WC-a i brzo ispira gotovo sav sadržaj šolje i rezervoara u roku od 4-7 sekundi - ispira se!

Brza voda iz rezervoara potom prekida kontinuirani stub vode u zamku oblikovanu kao slovo S, omogućavajući ulazak vazduha i zaustavljanje sifonskog efekta. Iako se S-oblikovana zamka ponekad može isušiti, dopuštajući kanalizacijskim gasovima da se vrate u vaš dom, P-zamke imaju ventil za ulaz vazduha (AAV) ugrađen u svoju ventilacionu cev kako bi održale otvoren protok vazduha, istovremeno sprečavajući sifoniranje. Da biste održali ispravno funkcionisanje oba tipa zamki u vašem WC sistemu, instalacija AAV-ova može sprečiti sifoniranje.

Izlazna cev

Kada biste izlili dva galona vode u šolju, gravitacija bi obavila svoj čarobni posao i brzo i efikasno je isprala. To je zbog toga što je deo zamka u obliku slova U koji povezuje šolju (i ide ispod nivoa poda) viši od samog odvoda.

Stojeća voda u delu zamka u obliku slova U pomaže da se formira brana koja sprečava prodor kanalizacijskih gasova u vaš dom, čineći stojeću vodu esencijalnim komponentom u dizajnu kupatila.

Ispiranje uključuje otprilike 2 galona vode koji brzo juri naviše u deo zamka u obliku slova U kako bi napunio sifonsku cev. Kada je puna, vazduh ulazi i prekida njen tok, što stvara karakterističan klokotavi zvuk koji ukazuje da ste upravo ispraznili WC šolju. Kada je ponovo puna, voda iz rezervoara ponovo napuni i šolju i rezervoar sve dok plutajući ventil ne dostigne prihvatljivu granicu, zaustavljajući njegov punjenje.