Energetski efikasni HVAC sistemi mogu vam pomoći da uštedite novac na troškovima električne energije, a istovremeno pružaju mnoge druge prednosti, uključujući poboljšanu udobnost i duži životni vek.

HVAC sistem pomaže da vaša kuća bude hladna leti i topla zimi. Pored toga, osigurava da sve prazne prostorije ne troše energiju zagrevanjem nepotrebnih prostora.

Cena HVAC sistema

HVAC sistemi troše značajnu potrošnju energije, što utiče na račune vlasnika kuća za energiju i ugljenični otisak. Nadogradnja na energetski efikasan HVAC sistem će smanjiti ove troškove i poboljšati uticaj životne sredine na kuću.

Moderni sistemi su dizajnirani da budu ekološki prihvatljiviji, koriste zelena rashladna sredstva i koriste manje energije od starijih modela. Štaviše, ove moderne jedinice poboljšavaju kvalitet vazduha što ih čini pametnom investicijom za svaki dom.

HVAC sistemi služe za regulisanje unutrašnje temperature vazduha i poboljšanje ventilacije unošenjem svežeg spoljašnjeg vazduha u zatvoreno za grejanje/hlađenje pre nego što ga distribuiraju po kući. Neki HVAC sistemi takođe filtriraju vazduh, uklanjaju vlagu ili dodaju vlažnost.

HVAC sistem se obično sastoji od klima uređaja, peći, uređaja za rukovanje vazduhom, kanala, termostata i ovlaživača ili prečišćivača vazduha - pri čemu neki sistemi takođe koriste kanale obložene izolacijom ili metalne limove kako bi se izbegao rizik od buđi.

Tipovi HVAC sistema

HVAC sistem koristi kanale za sistematsku distribuciju vazduha kroz vaš dom, kontrolišući temperature u svakoj prostoriji po potrebi. Kako veći kanali troše više energije za zagrevanje ili hlađenje vašeg prostora, veći HVAC sistemi će zahtevati veće napore u njegovom efikasnom grejanju ili hlađenju.

Programabilni termostati mogu da uštede novac tako što automatski menjaju temperaturu u vašem domu, greju ili hlade samo one prostorije koje koristite, dok neiskorišćeni prostor štede od potrošnje energije. Ventilatori su neprocenjiv deo povećanja energetske efikasnosti HVAC boljeg raspršivanja toplog ili hladnog vazduha po vašoj kući. Ventilatori su posebno korisni tokom procesa hlađenja jer mogu smanjiti opterećenje klima uređaja do 40%.
Fans are an invaluable part of increasing HVAC energy efficiency by better dispersing hot or cold air throughout your house. Fans are especially helpful during cooling processes as they can reduce load on air conditioners by up to 40%.

Hibridni HVAC sistemi kombinuju toplotnu pumpu za primarno grejanje i hlađenje sa peći na gas za dodatnu toplotu u hladnijim mesecima, koristeći obnovljive izvore energije poput sunca ili vetra da napajaju svoj rad i smanjuju izlaz ugljen-dioksida, obezbeđujući vlasnicima kuća niže račune za komunalne usluge uz smanjenje uticaji na životnu sredinu. Oni su najbolje dostupne opcije kada se želi smanjiti uticaj na životnu sredinu uz istovremeno smanjenje troškova komunalnih usluga.

Komponente HVAC sistema

HVAC sistemi se sastoje od različitih komponenti koje rade zajedno da obezbede optimalan kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru. Ove komponente mogu uključivati kompresor koji hladi rashladno sredstvo; kalem isparivača koji apsorbuje toplotu iz vazduha; kanal koji distribuira ovaj vazduh i na kraju termostat.
Pametna tehnologija dodata ovim sistemima može ponuditi dodatnu kontrolu, efikasnost i prednosti smanjenja energije dok stvara idealno radno okruženje.

Izolacija i zaptivanje omotača zgrade su takođe ključni deo sistema HVAC, koji služe da spreči prodor hladnog ili toplog vazduha u kuće i kancelarije, čime se smanjuje potrošnja energije za HVAC operacije. Pravilno zapečaćeni omotač zgrade omogućava da se gubitak ili dobijanje toplote odvija sporije i smanjuje operativne troškove HVAC jedinica.

Održavanje HVAC sistema

HVAC sistemi se koriste za regulisanje temperature vazduha unutar prostora i takođe obezbeđuju mehaničku ventilaciju koja uklanja ustajali vazduh i dovodi svež vazduh spolja, što je posebno korisno za ljude koji pate od alergija ili astme jer smanjuje zagađivače u zatvorenom prostoru.

Redovno održavanje je ključno za održavanje vršnog rada sistema, a održavanje čistoće cevi je sastavna komponenta. Vremenom, kućna prašina može blokirati lopatice ventilatora i izmenjivače toplote smanjujući njihovu efikasnost; osim toga, ostaci iz dvorišta mogu ući u jedinicu zahtevajući više energije za protok vazduha.

Preventivno održavanje se često zanemaruje jer se njegovi troškovi smatraju nepotrebnim režijskim troškovima. Rukovodioci objekata sa budžetskom odgovornošću moraju jasno da pokažu rezultate zanemarivanja opreme, kao i da pokažu kako će sveobuhvatno održavanje na kraju doneti uštede – to zahteva edukaciju odgovornih za određivanje budžeta o tome zašto održavanje treba da se obavlja i zašto se ulaganje u njega isplati.